Nő. Nőideál. Nőkör. Női olvasóklub. Női vezető.

Nő.
1. Nőideál. A keresztyén nőideál külső megjelenésre olyan, amilyennek az Isten megteremtette. Festetlen haja vállára omlik. Arcát nem fedi smink, lábain, melyet hosszú szoknya takar, vidáman lobog a gyantázást nem ismerő szőr. Akkor szól, ha kérdezik. Kacér nevetéssel díjazza az általa kiszemelt férfi gyenge vicceit. Született bibliaórás flörtölő. Egy pillantással leveszi lábáról gyanútlan áldozatát. Nincsenek karrierbeli ambíciói. 18 éves korában feleségül megy a gyülekezetbeli segédlelkészhez, akinek egy életen át méltó segítőtársává válik. A férj sosem jön rá, hogy az asszony viseli a csizmát.

2. Nőkör. Olyan alkalom, ahol az idősebb, hitben érett, házasságban élő, tapasztalt nőtestvér egybehívja a hajadonokat, és megmondja nekik, hogy mit kell tenniük annak érdekében, hogy férjhez menjenek. A keresztyén lánynak csupán annyi a dolga, hogy vonzalmát a végsőkig elrejtve ellenálljon az őt kitartóan ostromló férfinak, és végül csak a sokadik próbálkozásnál, szemét lesütve rebegje el az igent a házassági ajánlatra.

3. Női olvasóklub. Szép, okos és művelt nők havi rendszerességgel megszervezett találkozója, amelynek célja egy előre kijelölt, elolvasott könyv megbeszélése. A klub tagjai között természetesen van olyan is, aki mégsem az olvasásra, hanem inkább a találkozásra helyezi a hangsúlyt, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy, miután késve megjelenik a találkozó színhelyén, markáns véleményt fogalmazzon meg az általa nem olvasott műről. Ha egy férfi véletlenül közéjük téved, körülbelül 10 percig bírja az ide-oda csapongó társalgást. Döbbenten hallgatja, amint egyik pillanatban még Flaubert: Bovaryné című regényéről van szó, másik pillanatban már a sütőtökről, aztán egy ínycsiklandozó sütőtöktorta-receptet ismertet valaki, és helyben meg is kóstolják a csodás sütit, amit éppen erre az alkalomra sütött egy harmincas szingli, éles váltás: ismét Bovaryné, váratlan asszociáció: vajon könnyebben kelnek-e el azok a nők a házasság piacán, akik tudnak sütni? – teszi fel a kérdést a torta készítője, a férjezettek elmondják véleményüket: igenis szoros kapcsolat van a sütés és a férfi szívének meghódítása között, újabb vágás: megint Bovaryné, sosem fogok férjhez menni, jajdul fel valaki, gyors lelki gondozás követi a kiáltást, megnyugtató szavak hangzanak el, együnk még egy kis tortát, a sütőtök erősíti az immunrendszert. Ennél a mondatnál pattan fel székéből a férfi és sietve távozik.

4. Női vezető. Határozott egyéniség, kiváló szervező, folyton pezseg az ötletektől. Nem akar közösség-vezető lenni, inkább volna feleség, de nincs alkalmas férfi egyik feladatra sem. Felelősségteljes munkája során veszít nőiességéből, a férfiak félnek tőle.

Leave a comment