Cornwall – Kalózok, festők és akciófilmek földje

Gilbert és Sullivan Penzance-i kalózok című komikus operettjét a XIX. század óta játsszák világszerte. Penzance város rögbicsapatát is ezekről az enyhén szólva vállalkozó szellemű és ötletgazdag tengerészekről nevezték el Anglia legdélnyugatibb fekvésű megyéjében, Cornwallban. A XVIII. században az emberrabló és rabszolgakereskedő kalózok természetesen már csak a krónikák és a romantikus kalandregények lapjain öregbítik Cornwall hírnevét és járulnak hozzá turizmusához.

2-StIves
Fotó: Tóth Levente

Cornwall északi partvidékének tájain a fényviszonyok és az Atlanti-óceán által rendezett drámák a festőket is vonzották. Itt született Turner több jelentős alkotása, és manapság is számtalan festő villájára és alkotóműhelyére bukkanhatunk, ha a St. Ives nevű városka körüli parton sétálunk. A vidék sok más művésszel is büszkélkedhet. A cornwalli születésű vagy itt élt és alkotott nagy nevek hosszú listáján szerepel Daphne du Maurier, William Golding, Thomas Hardy, Malcolm Arnold, de olyan kortárs sztárok is, mint a Queen dobosa, Roger Taylor, vagy az Aphex Twin álnéven alkotó Richard David James is otthonra leltek e vidéken. Az már csak a sors és egy filmstúdió költségvetésének a fintora, hogy a Daphne du Maurier Rebecca című regényéből készült Hitchcockklasszikust az eredeti helyszín, Cornwall helyett Kaliforniában forgatták.

3-Bedruthan_Steps
Fotó: Tóth Levente

Az északi partvidék sok pontja D. H. Lawrence szavait idézi fel. Az író szerint Cornwall hatalmas, fekete, kiszögellő sziklái olyanok, mint valami ősi sötétség, amelybe hajnalként tör be a sápadt óceán. „Olyan csodás, mintha a világ kezdete lenne…”, írta egy levelében. Ilyen hely a Bedruthan Steps, ahol a magasból az óceán szintjéig egy függőleges sziklafalon kialakított keskeny lépcsőn lehet lejutni. A helybeliek szerint ez vagy teljesen kikezeli vagy pedig éppen kiváltja a mélységiszonyt.

E partvidék ugyanakkor a szörfösök paradicsoma is. Newquay kibírhatatlan nyári zsúfoltsága és az itt rendezett nemzetközi szörfbajnokságok okozta káosz bizony homlokegyenest ellentéte a cornwalli idillikus városkák hangulatának. A tökéletes hullámokat vadásszák a magukat halhatatlannak képzelő, ugyanakkor friss jogosítvánnyal rendelkező tinédzserek is. Közöttük vezetni a sziklás vidék hajmeresztően kanyargó útjain rendkívül emlékezetes élmény.

4-StAgnesHead
Fotó: Tóth Levente

A cornwalli táj látványába kesernyés nosztalgia is keveredhet, mivel a gazdasági és politikai változások a vidék egykor virágzó fémbányáit teljesen tönkretették. Az egykori bányák romos épületei főleg az óceán partján nyújtanak egyedi látványt. Ilyen hely a St. Agnes Head, ahol a romok a meredek sziklaparttal és az óceánnal összebeszélve tárnak elénk egy egyszerre magasztos, rejtélyes és szomorú tájat.

Nemcsak a Poldark tévésorozathoz vagy angol kosztümös drámákhoz biztosított egyedi tájakat és díszleteket Cornwall, de olyan hollywoodi megaprodukciókhoz is, amelyekben senki sem sejtené a valódi helyszíneket. Ilyen film az Apocalypto, amelynek egyes részeit St. Austell körül filmezték, vagy a 28 nappal később szélturbináit Carland Cross-nál. Többek között Cornwall partjain rohangált James Bond a Halj meg máskorban és A Karib-tenger kalózaiban Jack Sparrow kapitány is.

A 90-es évekre már szinte teljesen kihalt kelta eredetű nyelv, a korni nyelv (Kernewek), egy átfogó és az EU által jelentős mértékben támogatott projekt eredményeként maradt fent és terjedt el ismét. Egyes helységek az évszázadok során megőrizték régi korni neveiket, így például a ropogós hangzású, de rejtélyesnek tűnő Trebetherick, Porthperan vagy Penryn teljesen elütnek az angolszász vagy a már normann kori neveket viselő településektől.

5-Looe
Fotó: Tóth Levente

Bár a déli partvidéken is találunk vadregényes tájakat, itt inkább az apró, meghitt hangulatú halászfalvak és kisvárosok jelentenek egyedi attrakciót. Nehéz igazságosan válogatni számtalan elbűvölő település között, és az emberfia ideje még az időtlennek tűnő Cornwallban is végesnek bizonyul.

Looe-t egy azonos nevű és a La Manche csatornába torkolló kis folyó választja ketté, és a városka házai a szűk völgy meredek dombfalain épültek. Apály idején a mederben nem ajánlatos sokáig  elkalandozni, a meglepetések elkerülése végett pedig figyelni kell a gyorsan megérkező dagályt. Polperro is átalakul apály idején, és ha illata nem is a legmegnyerőbb ilyenkor, az iszapban pihenő halászbárkák és kishajók képeslapra illőek. Az idillikus öblöt védő sziklák látványáért azonban érdemes még az arcvonásokat átrendező szélben is kibandukolni a faluból.

6-Polperro
Fotó: Tóth Levente

Noha a brit konyha nem sok figyelemre méltó (vagy akár ízletes) fogással büszkélkedhet, a már a XIII. században lejegyzett cornish pasty-ként ismert ízletes és általában marhahússal töltött tészta különböző változatai egész Britanniában elterjedtek. Még külön egyesület is alakult, amely az igazi pasty receptjét és elkészítési módját védi. Az Európai Bizottság védetté nyilvánította a receptet, ugyanakkor megszabta, hogy a tésztát annak kemencébe kerülése előtt nem hagyományos módon az oldalán kell összehajtani, hanem a tetején. Ez nem csekély felzúdulást okozott, sok angol és kernewek nyelvű indulatszó hangzott el, és sok cornwalli szakács azóta is semmibe veszi a bárgyú szabályt.

2000 óta Cornwall a legtöbb EU fejlesztési támogatásban részesülő megye volt. Több mint egy milliárd euró folyt be a számtalan létfontosságú projektre, miközben a londoni kormány rendületlenül hanyagolta a régiót. Ezért ironikus öngól az, hogy Cornwall a 38 szavazókörzetből a hatodik legnagyobb arányban szavazott az EU-ból való kilépésre.

Leave a comment