Sztárhívő. Késés

Sztárhívő. Más néven HÍVő pozitív. Ő az, akit elhomályosult szemmel csakis a keresztnevén emlegetnek: „Jaj, tudjátok-e, hogy az Egyedülálló anyák és lányok konferenciáján József a fő előadó?” Ha erre valaki, egy friss hívő, őszinte érdeklődéssel megkérdezi, hogy de melyik József, akkor rosszalló pillantásokat lövellnek feléje, azt ugyanis mindenkinek illik tudnia, hogy Józsefből csak egy van. Szeret szerepelni, sokat beszél. Akkor érzi igazán elemében magát, ha szóbeli előadásokat tarthat. Mondatait a Szentírásénál is gyakrabban idézik, gesztusait a tükör előtt gyakorolják rajongói. Abszolút tekintély több témakörben is. Ő a beérkezett hívő, aki szívesen osztja meg fi- és nőtestvéreivel nagy tudását, tanulságos tapasztalatait, ezért mindenhova meghívják előadni, ahol keresztyén konferenciát, evangelizációt, könyvbemutatót, kerekasztal-beszélgetést szerveznek. Ha véletlenül mégsem hívnák meg, mélyen megbántódik, de ezt még magának sem vallja be. Inkább belekezd egy hitmélyítő konferencia szervezésébe, ahol ő a fő előadó. Addig, amíg nem bukik el látványosan, erkölcse oly makulátlanul ragyog, hogy képtelen együtt érezni a kísértések ellen sikertelenül harcoló szimpla hívőkkel, de szívesen ad nekik tanácsokat. A nyári táborokban teljes természetességgel fogadja el azt, hogy családjával együtt megkülönböztetett bánásmódban részesül: összkomfortosabb szobát kap, különleges menüt állítanak össze neki a konyhán, nehogy elrontsa a gyomrát, nem róják föl neki, ha átalussza a reggelit, és azt nem a közös étkezőben, hanem szobájában kívánja elfogyasztani. A sztárhívők csakis sztárhívőkkel barátkoznak, hogy emeljék egymás fényét.

Késés. A pontosság az egyszerű hívő erénye, a késés a sztárhívő kiváltsága. Onnan lehet tudni, hogy valaki eljutott sztárhívőség pozíciójába, hogy legalább egy órát késik, ha előadást kell tartania. (Ha az erdélyi sztárhívő Pesten ad elő, és váratlanul pontosan érkezik a színhelyre, akkor ez csakis annak tudható be, hogy elfelejtette a közép-európai idő szerint átállítani az óráját). A késés ékesen bizonyítja, hogy a sztárhívő immár nem a kronoszban, hanem a kairoszban, valamiféle szent időtlenségben él, így minél többször késik, annál inkább növekedik tekintélye hallgatósága előtt.


Szingliszótár. A keresztyén változat.
2004-ben egy humorpályázat inspirált arra, hogy írjak a szingli állapotról, és arról, ahogy azt a református kisközösségekben fogadják és megélik. Akkor kezdtem el a Szingliszótárt. A szótárformát választottam: jól beszélem ezeknek a kisközösségeknek a belső nyelvét, így hát megpróbáltam meghatározni és lefordítani a kívülállók számára a zsargon fogalmait. Amikor elkezdtem az írást, én magam is szingli voltam – ennek az állapotnak minden kínjával és örömével –, időközben feleség és anya lettem – annak minden kínjával és örömével –, de még mindig nem hagytam fel a szócikkek gyártásával. A Szótár egyre bővül, de továbbra is az maradt, mint amikor elkezdtem: önironikus nyelvi tükör.

 

 

Leave a comment