Segédlelkész

Segédlelkész.

1. Szingli városi segédlelkész

Legszebb éveit kicsit magányosan, de annál boldogabban a Teológiai Intézetben tölti, melynek védett falai közül csak ritkán merészkedik ki a nyüzsgő városba. Ilyenkor messzire elkerüli a (világi) diákság kedvelt szórakozóhelyeit. Olvas, menzára jár, délutánonként lepihen, és vitaminozza magát, hogy kibírja a vizsgaidőszakot, ugyanis meggyőződéssel vallja, hogy minden egyetemi diák közül a teológusnak a legnehezebb. E steril, laboratóriumi körülmények között zajló életmóddal sajnos szakítania kell, amikor tanulmányai befejezése után kinevezik a szomszéd kisvárosba segédlelkésznek. A gyülekezetben főleg a tizenéves lányok és nyugdíjas asszonyok között örvend nagy népszerűségnek. Születésnapjára meglepetéspartit szerveznek a lakásán, hatalmas tortával. Könnyek szöknek a szemébe, jólesik neki a figyelmesség, de a fiatalok szomorúságára korán lefújja a bulit, mondván, hogy fáradt, és másnapra még készülnie kell a prédikációjára. Igazából azonban magányra vágyik, és különben is mindig megfájdul a feje nagyobb társaságban, de főként a tizenévesek között. Jellemző rá az állandó készülődés, de tettekre annál nehezebben szánja el magát. Alacsony teherbírásáról legendákat mesélnek a gyülekezetben. Mindig fáradt. Napi tizenkét órát dolgozó, többgyerekes családapáknak panaszolja el, hogy milyen emberpróbáló a heti négy bibliaóra és két istentisztelet megtartása, nem is beszélve az esetleges temetés vagy esküvő celebrálásáról. Szolgálata második évében még nyűgösebb, úgy érzi: megfullad, retteg attól, hogy közeledik a nap, amikor el kell foglalnia falusi szolgálati helyét segítőtárs nélkül. Ezért a maga módján udvarolni kezd a határozott egyéniségű, kiváló szervező női vezetőnek, akitől fél ugyan, de biztonságot adó a társasága. A lány egy fontoskodó, nyámnyila alakot lát benne, aki az övéhez képest nulla gyakorlati érzékkel rendelkezik. Ezért kicsit lenézi. A szingli városi segédlelkész egyévi téblábolás után végre oda merészel járulni eléje, és szerelmet vall neki, mire határozottan visszautasítják. Fájdalmát egy alig 18 éves zsenge keresztény nőideál vállán sírja ki, aki elveszi férjül.

2. Szingli falusi segédlelkész

Már elmúlt negyvenéves, és még nem sikerült a híveknek megházasítani, pedig a faluban volna néhány jó parti számára. Édesanyjával él a parókián. Városi lelkész barátja, akinek a közelében folyamatosan szúrós kisebbségi érzéssel küszködik, néha meghívja magához. Ő is szingli ugyan, de városon más a helyzet. Randevúkat szervez neki, de a lányok, bár megsajnálják, elborzadnak idejét múlta frizuráján, és anyukája által választott ruháin, ugyanakkor csodálják alkoholbefogadó képességét. Néha panaszkodik, hogy gyülekezetéből kevesen járnak templomba, és még kevesebben igénylik lelkigondozói segítségét, de ilyenkor visszagondol a városban eltöltött strapás segédlelkészi éveire, és hálát ad, hogy ilyen nyugodt az élete.


Szingliszótár. A keresztyén változat.
2004-ben egy humorpályázat inspirált arra, hogy írjak a szingli állapotról, és arról, ahogy azt a református kisközösségekben fogadják és megélik. Akkor kezdtem el a Szingliszótárt. A szótárformát választottam: jól beszélem ezeknek a kisközösségeknek a belső nyelvét, így hát megpróbáltam meghatározni és lefordítani a kívülállók számára a zsargon fogalmait. Amikor elkezdtem az írást, én magam is szingli voltam – ennek az állapotnak minden kínjával és örömével –, időközben feleség és anya lettem – annak minden kínjával és örömével –, de még mindig nem hagytam fel a szócikkek gyártásával. A Szótár egyre bővül, de továbbra is az maradt, mint amikor elkezdtem: önironikus nyelvi tükör.

Leave a comment