Imaközösség. Imatéma. Lelkigondozás

Imaközösség. 3 fő esetén: könyörgés társért. 10 fő esetén: könyörgés egyik testvér anyukájáért, aki kórházba került. 15 fő esetén: könyörgés egyik testvér nagymamájának a szomszédjáért. 20 fő esetén: könyörgés a szíriai háborúban elesett katonák özvegyeiért.

Imatéma. A nyelv egyik legtüzesebb bűne, a pletyka elleni ádáz küzdelemben a keresztyén közösségek néha szokatlan stratégiát alkalmaznak: törlik szótárukból a kifejezést, és helyette mást használnak, például azt, hogy imatéma. A köztudottan gyorsan közlekedő információ terjesztésében nemcsak a nők, de a férfiak is kiváló teljesítményt nyújtanak. A szaftos imatéma hordozója gondterhelt, felelősségteljes ábrázattal, a hallgatóság mohó érdeklődésében jólesően lubickolva mutatja be az elbukott, megmentésre szoruló testvér történetét, és magabiztosan hiszi azt, hogy ő sosem kerülhet az általa előadott kínos helyzetbe, ezért (ha teheti) elégedetten dörzsöli össze lábujjait. Őszintén meglepődik, amikor fülébe jut egy róla szóló imatéma. Ekkor magyarázkodni kezd, hevesen cáfol, majd vigasztalanul zokog lelki testvére vállán, de ez az esemény már egy másik imatéma. Az imatéma terjedésének alaptörvénye ugyanis, hogy mindig visszajut ahhoz, akiről szól.

Lelkigondozás. Beszélgetés, amely főként nők között, esetleg nők és férfiak, ritkábban férfiak között bontakozik ki egy probléma körül, amely lehet koholt is. Az elmagányosodott gyülekezeti tag ugyanis kizárólag úgy tud egy kis odafigyelést kicsiholni maga számára, hogy segítséget kér egy hitben elöljáró fontos embertől. Minél több a lelkigondozott egy gyülekezetben, annál kevésbé működik a közösség. A barátnők élőben, telefonon, chaten vagy akár sms-ben folyton lelkigondozzák egymást és azokat a férfiakat, akik tétova, udvarló gesztusokat tesznek feléjük. Belevetik magukat a lelki szemétláda szerepébe az imádott férfi érdeklődésének a fenntartása végett. A nők egymás között a döntésre képtelen, nyámnyila férfiakat, az imádott férfi lelkigondozásakor pedig a rámenős nőket szidják, így próbálván ritkítani a vetélytársak sorát.


Szingliszótár. A keresztyén változat.
2004-ben egy humorpályázat inspirált arra, hogy írjak a szingli állapotról, és arról, ahogy azt a református kisközösségekben fogadják és megélik. Akkor kezdtem el a Szingliszótárt. A szótárformát választottam: jól beszélem ezeknek a kisközösségeknek a belső nyelvét, így hát megpróbáltam meghatározni és lefordítani a kívülállók számára a zsargon fogalmait. Amikor elkezdtem az írást, én magam is szingli voltam – ennek az állapotnak minden kínjával és örömével –, időközben feleség és anya lettem – annak minden kínjával és örömével –, de még mindig nem hagytam fel a szócikkek írásával. A Szótár egyre bővül, de továbbra is az maradt, mint amikor elkezdtem: önironikus nyelvi tükör.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s