Szüzesség. Test. Világ

Szüzesség. A világgal ellentétben értéknek számít a keresztyén közösségekben, ahol a szűz lányok és fiúk úgy kellene, hogy sorakozzanak, mint hűvös mediterrán családi pincék mélyén az opálos csillogású, antioxidáns polifenolokban gazdag szűz olívaolajjal teli üvegek.

Szűz. 1. Extra szűz. Mélyen hisz a házasság előtti szexuális önmegtartóztatás gyakorlásában.
2. Szimpla szűz. Mélyen hisz a házasság előtti szexuális önmegtartóztatás gyakorlásában. Szerelmével együtt igen büszkék arra, hogy a házasságkötésig sikerült megtartóztatniuk magukat és nem mentek el a „végsőkig”.

Test. Bár a hívek folyton Jézus testté lételének a csodájáról hallanak, olvasnak vagy beszélnek lelkesen, ez nem akadályozza meg őket abban, hogy úgy gondolják: a test nem más, mint szégyellnivaló porhüvely, amelyet feltétlenül ruhába kell zárni, még a strandon sem szabad megmutatni, csak szigorúan egybeszabott, sötét színű fürdőruhában, amely fölött biztonságot adó bő póló lebeg. Testük megtapasztalása a lányokat egy újabb kellemetlen kérdéssel állítja szembe: szőrteleníteni vagy sem, avagy kedves-e (például) a szőrtelen láb Isten előtt? A harmincas extra szűz ősszingli, miután belső szobájában hónapokon át eredménytelenül vívódik a kérdésen, őszintén a nőkör elé tárja problémáját, mire megtudja, hogy a huszonéves szinglik már régóta közösen járnak kozmetikába, kivéve azokat, akik visszatértek a radikális evangéliumi kereszténység megéléséhez, ennél fogva egyetlen Isten által számon tartott szőrszálat sem távolítanak el testükről.

Világ. A hívők benne élnek, de tudják, hogy mégis el kell különülniük tőle. Ez a se benne, se kívüle helyzet frusztráltságot eredményezhet. Benne és mégis kívüle? A világ minden, ami a gyülekezet biztonságos falain kívül történik. Ami izgalmas, ami kívánatos, ahol pezseg az élet. Világi. Jelentése a világban élő, ebben otthonosan mozgó. A világi barátnő ártatlan tudatlanságban él. Úgy gondolja, hogy a hívők csodálatos emberek, és a lelkész prédikációja sosem mellébeszélés. Hívő barátnőjének ezért sokáig nincs mersze elvinni őt a gyülekezetbe. Amikor mégis elviszi, tűzpiros frizurája és vidám nevetése vonzza a férfitekinteteket. Ekkor a keresztyén lányok szorosan megragadják párjuk kezét.


Szingliszótár. A keresztyén változat.
2004-ben egy humorpályázat inspirált arra, hogy írjak a szingli állapotról, és arról, ahogy azt a református kisközösségekben fogadják és megélik. Akkor kezdtem el a Szingliszótárt. A szótárformát választottam: jól beszélem ezeknek a kisközösségeknek a belső nyelvét, így hát megpróbáltam meghatározni és lefordítani a kívülállók számára a zsargon fogalmait. Amikor elkezdtem az írást, én magam is szingli voltam – ennek az állapotnak minden kínjával és örömével –, időközben feleség és anya lettem – annak minden kínjával és örömével –, de még mindig nem hagytam fel a szócikkek gyártásával. A Szótár egyre bővül, de továbbra is az maradt, mint amikor elkezdtem: önironikus nyelvi tükör.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s